Girişim fikriniz var ve iş planı aşamasında mısınız? İş planınızı yaparken birçok önemli aşama vardır. Bunlardan biri olan “ rekabet analizi “ nasıl yapılır ve önemi nedir sizinle bu yazımız ile birlikte inceleyeceğiz.
Rekabet Analizi Nasıl Yapılır?
Bir girişim fikrimiz var ise gireceğimiz pazarı iyi tanımalı, araştırmalı ve sizi öne çıkaran güçlü bir strateji planlamalıyız. Bunun için, bizimle aynı pazarda olan diğer marka veya işletmeleri araştırmalıyız. Böylece onların mevcut durumlarını analiz edebilir ve pazar payımızı arttıracak yöntemler geliştirebiliriz.
Peki nedir bu rekabet analizi? Rekabet analizi, sektördeki diğer firmaların güçlü ve zayıf yönlerini araştırıp, hedef kitlelerinin beğendiği yönlerini analiz ederek ona göre stratejimizi oluşturmaktır. Bu strateji bizi rakip firmalardan daha öne çıkarabilir. Sektörün gereksinimlerini, müşterilerin beklentilerini daha iyi öğrenmemizi sağlar. Zayıf yönlerini öğrenerek sektördeki boşlukları tespit edebilir ve o noktalara odaklanabiliriz. Bunları yaparken rakiplerinizi kategorilere de ayırabilir ona göre tespitler geliştirebilirsiniz.
Rekabet analizi yaparken öncelikle rakiplerin kim olduklarını öğrenmeliyiz. Kullandıkları sosyal medya platformlarını da tespit edip nasıl kullandıklarını ve müşteri tabanlarını incelemeliyiz. Bu platformlarda yer alan sektör trendlerini keşfetmeliyiz, bu stratejimizi geliştirmemize yardımcı olacaktır. Ayrıca, rakiplerin web sitelerini inceleyip yaptıkları SEO çalışmalarını analiz edebilirsiniz. İyi bir SEO rekabet analizi çok önemlidir ve dönüşüm oranlarınızı hemen artırır. Bu analizleri sürekli yapmak büyük önem taşır. Sürekli takip etmeli ve izlemeliyiz.
Rekabet analizi uzun veya kısa vade içinde yapabileceğimiz planlar için fikir üretmemizi sağlar. Rakip firmalarla aramızdaki farkları tespit edip, markamızı iyileştirebilmemize de olanak sağlar. Daha önce rakip firmanın karşılaştığı olumsuz bir durum varsa analiz edilip önceden alınması gereken aksiyonları alabilmemizi sağlar.
Bütün bunlar için doğru rekabet analiz türünü seçmek ve uygulamak büyük önem taşır. Birlikte rekabet analizi için bazı analiz türlerini yakından inceleyelim.
1) SWOT Analizi
Strengths (güçlü yönler), weaknesses (zayıflıklar), opportunities (fırsatlar) ve threats (tehditler) kelimeleri ile oluşan SWOT analizi, rakiplerin güçlü ve zayıf yönlerini listeleyerek, fırsat veya tehditleri analiz etmemizi sağlar. SWOT analizini yaparken hem müşteri ve de firma bakış açısıyla değerlendirme yapabilirsiniz. Bu yöntem her açıdan analiz edebilmeyi kolaylaştırır.
SWOT analizi yapmadan önce hedefinizi belirlemelisiniz. Bunun sebebi neyi analiz edeceğinizi net olarak bilmenizdir. Yoksa çok başka konularda vakit harcar ve verim alamayabilirsiniz. Hedefinizi belirledikten sonra sektörü ve pazarı araştırıp neyi nasıl yapabileceğimiz hakkında iyice fikir sahibi olmalıyız. Güçlü ve zayıf yönleri de belirledikten sonra, stratejinizi oluşturmaya başlamaya hazırsınız!
İlginizi çekebilir: ROI Hesaplama
2) PEST Analizi:
PEST; politik, ekonomik, sosyal ve teknolojik kelimelerinden oluşmakta ve rakipleriniz bu alanlardaki gelişmelerini bu analiz yöntemi ile ölçebilirsiniz. SWOT analizinden farkı ise rakiplerinizin operasyonel becerilerini değerlendirebilmemizdir. Ayrıca, rakiplerimizin dış faktörler ile nasıl baş ettiklerini bu yöntem ile inceleyebiliriz.
3) Rakip Dizisi (Competitor Array) Yöntem
Rakip dizisi yöntemi ile rakiplerimizin performansını anlayabiliriz. Rakiplerimizi belirli şartlar ve kriterler ile karşılaştırabilmemizi sağlayan bu analiz yöntemi, rakiplerimizin stratejik önceliklerini tespit edebilmemizi sağlar. Rakiplerin ürün/hizmetlerine, fiyatlarına, müşteri segmentine göre karşılaştırabiliriz.
4) Porter’ın Beş Gücü (Porter’s Five Forces)
Bu analiz yöntemi beş temel gücü inceler; rekabetçi davranışın yoğunluğu, pazara yeni girenlerin oluşturduğu tehdit, yeni alıcıların pazarlık gücü, tedarikçilerin pazarlık gücü ve ikamelere ilişkin tehdit. Bu temel bilgiler ile stratejimizi geliştirebiliriz ve amaçlarımızı daha net oluşturabiliriz. Ama bu analizi niş bir sektör veya belli bir pazar segmentine uygulamak daha doğru olacaktır.
İlginizi çekebilir: Site içi SEO nasıl yapılır?
5) Stratejik Grup Analizi (Strategic Group Analysis)
Stratejik grup analizi ile rakiplerimizi strateji benzerliğine göre gruplandırırız. Gruplandırma yaparken pazarlama yöntemlerine, fiyatlandırma taktiklerine bakabiliriz. Bu gruplandırmaya kendi firmamızı da dahil etmemiz çok önemlidir çünkü hangi rakibimiz ile daha yakın rekabet ettiğimizi görebilir ve stratejilerimizin etkilerini daha iyi analiz edebiliriz.
6) İş modeli Kanvası (Business Model Canvas)
Bir iş modelinin her noktasını detaylıca incelememize yardımcı olan iş modeli kanvası; hedefimiz için netliği artırır ve odaklanmamız gereken esas noktalara odaklanmamızı sağlar.
İş modeli kanvası; müşteri segmentlerine odaklanarak müşterilerin kim olduğunu belirlememize yardımcı olur. Bununla birlikte planımızı geliştirebiliriz. Değer önermelerine dikkat çekerek müşteriler neden satın alır veya kullanır sorularının cevaplarını bulabiliriz. Tekliflerimizi nasıl tanıtacağımızı, satacağımızı ve teslim edeceğimiz ile ilgili iş modeli kanvası üzerinde bakmamız gereken kanallar ögesine odaklanmalıyız.
Gelir nasıl kazanılır, nereden kazanılır kısmına gelir akışları olarak özetleyip araştırabiliriz. Daha sonrasında anahtar kaynaklarımızı keşfederek rakiplerimizden bizi ayıran benzersiz stratejik varlıklarımızı iyice tanırız. Kilit ortaklıklar da denilen dış kaynaklarımızı belirleyip kilit faaliyetleri not edebiliriz. Son olarak ise en önemli kısım olan maliyet miktarı belirlenmesi için maliyet yapısı oluşturmalı ve maliyet faktörleri nelerdir, gelirle bağlantısı nasıldır diye analiz edilmelidir.
İş modeli kanvası; genel olarak her kısmı kapsadığından iş planınıza ve rekabet analizinize kuşbakışı bakmanızı sağlayacak ve kafanızda planın daha net oturmasına katkı sağlayacaktır.
İlginizi çekebilir: Google Ads Danışmanlığı
7) Grower ile Rakip Analizi
Web sitesi ve sosyal medya hesaplarını tek panelde takip etmemizi sağlayan Grower ile Google Analytics, Instagram, LinkedIn, Twitter gibi pazarlama araçlarını entegre ederek tüm verilerinizi tek ekranda görebilirsiniz.
Rekabet analizinde de en büyük yardımcınız olacak Grower, yukarıda incelediğimiz maddelerle uğraşırken kaybettiğiniz vakti kazanmanızı sağlıyor. Her ay rakiplerinizin verilerini, davranışlarını içeren güçlü raporlar ve sektörünüz ile ilgili önemli değişimler için bildirim alabiliyorsunuz.
Grower ile birlikte hem her sosyal medya hesabınızı ve web sitenizi düzenli olarak analiz edebilirsiniz hem de zaman kazanmış olursunuz.
Bu yazımızda size rekabet analizinin ne olduğundan, öneminden ve yöntemlerinden bahsettik. Bu yöntemleri kullanabilir ve Grower kullanarak zamanınızdan kazanabilirsiniz.