Site içi SEO Nasıl Yapılır? 10 Web Site SEO Düzenlemesi ve Önerisi - Grower

Site içi SEO Nasıl Yapılır? 10 Web Site SEO Düzenlemesi ve Önerisi

Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için yapılan optimizasyon yöntemlerinden bir diğeri “Site içi SEO” dur. Grower ekibi olarak bu yazımızda site içi SEO nedir ve nasıl yapılır 10 adımda sizin için topladık.

Site İçi SEO Nedir?

Web sitenizin her detayını optimize etme uygulamasına “ Site İçi SEO ( On Page SEO ) “ denir. Site İçi SEO, hem organik trafik kazanmak hem de arama motoru sıralamamızı yükseltmeyi hedeflemektedir.

Site içi SEO; web sitenizin içeriğinin, Google da arama yapan bir kullanıcının gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını analiz etmeye de yardımcı olur. Bu analiz web sitesi trafiğinizin artmasına yardımcı olurken, arama motorları sıralamasında daha yukarılarda gözükmemize olanak sağlar ve böylece kullanıcılar sizi daha kolay farkedeceğinden, dönüşüm oranınız da artış gösterir.

Site İçi SEO Nasıl Yapılır? 10 Web Site SEO Düzenlemesi ve Önerisi

Site içi SEO için web siteniz temel olarak yazılı ve teknik olarak optimize edilmelidir. Site içi SEO yöntemlerini 10 adım da birlikte inceleyelim.

1.Optimize Edilmiş Kaliteli İçerik

Web sitenizde bulunan içeriklerinizin özgün ve SEO uyumlu olması gerekir. Kullanıcılar ne kadar özgün bir içerikle karşılaşırlarsa, site içinde geçirdikleri vakitleri de artar. Sitedeki içerikler kullanıcının arama motorunda arattığı anahtar kelimelerle uyumlu olmalı ve kullanıcının yaptığı aramaya fayda sağlamalıdır. Bu yüzden önce anahtar kelime araştırması yapmalıyız. Bu aşama da Grower devreye giriyor. Grower, uygun anahtar kelimeleri kolaylıkla, hızla bulmanıza ve analiz etmenize yardımcı olur. 

İçeriğinizi merak uyandırıcı ve uygun görsellerle zenginleştirin ve eylem çağrısını (CTA) kullanarak kullanıcıları uygun ve onlar için de faydalı içeriklere yönlendirin. Bu adımlar Site içi SEO süreciniz de size yardımcı olup, web sitenizi de geliştirecektir. Kullanıcının içerikten aldığı verim ne kadar fazla olursa; web siteniz ve kullanıcı arasındaki bağ da o kadar kuvvetlenir. 

2.Başlık Etiketler (Title Tags)

Kullanıcıların web sitenizi farketmesini sağlayan ilk adım içeriğinizin başlığıdır. Başlıklar içeriğimizin özetidir. Başlıkta içeriğinizle alakalı hedef anahtar kelimeler ve markanız yer almalıdır. Anahtar kelimeler kullanırken anlamsız cümleler kurulmamalı, anahtar kelimeler doğal bir şekilde başlığa eklenmelidir. 

Site içi SEO için başlık etiketleri (title tags) ise web sayfalarının en önemli unsurlarından biridir çünkü arama motorları, web sitelerinin başlık etiketlerini analiz ederek sayfa içeriği hakkında bilgi edinir ve kullanıcı aramalarıyla eşleştirmeye çalışır. İyi optimize edilmiş başlık etiketleri, web sitesinin arama sonuçlarında daha iyi sıralanmasına yardımcı olabilir.

Başlık etiketleri, HTML’de <title> </title> arasında yer alır. HTML  başlık etiketleri h1,h2,h3,h4,h5,h6 olmak üzere 6 tanedir. Bu etiketler arama motorlarının, arama amacına bağlı olarak içeriğinizin hangi bölümünün en önemli ve alakalı olduğunu ayırt etmesine yardımcı olur.

Örneğin, H1 etiketi başlıkta bulunması gereken en önemli etikettir. Daha sonra sırasıyla h2, h3 diye devam etmektedir. H1 etiketi, sayfa başlığı ile yakından ilişkili ve içeriğiniz ile alakalı olan hedeflenmiş anahtar kelimeleri içermelidir. H2 etiketi ise bir alt başlıktır ve h1 etiketine benzer anahtar kelimeler içermelidir. Bu etiketler sayfanızın amacını desteklemeye yardımcı olur.

Başlık etiketlerinin dil bilgisi kurallarına uyması ve okunabilir olması gerekir. Google’ın karakter sınırlamasına uyması açısından kısa tutulmalı ve uygun anahtar kelimeleri doğal bir şekilde içermelidir. Böylece kullanıcı içeriğin konusu hakkında daha kolay bilgi sahibi olur. Ayrıca, başlık etiketlerini kullanırken özgün olunmalıdır, her sayfada yinelenen başlık etiketleri algoritma tarafından olumsuz bir etki yaratabilir.

İlginizi çekebilir: Google reklamları nasıl yönetilir?

3.Meta Açıklamaları ( Meta Descriptions)

Meta açıklamaları, başlığın altında yer alır ve web sitenizin içeriğini kısaca tanımlayan kısmı oluşturur ve Google sıralamalarını doğrudan etkileyen bir etkiye sahip değildir. Google meta açıklamaları kısmına da karakter sınırlaması koyduğundan uzun açıklamalar yerine, daha kısa ve net açıklamalar yazmayı tercih etmeliyiz.

Meta açıklamaları tıklama oranımızı etkiler. Bu sebeple iyi yazılmış bir meta açıklaması web sitenizin organik kullanıcı trafiğini iyileştirme açısından büyük önem taşımaktadır.

Google, meta açıklamaları kısmında kendi algoritması adına bazı değişiklikler de yapabiliyor. Örneğin, meta açıklamanızda bulunan bir anahtar kelimeyi daha kalın ve vurgulu göstererek kullanıcıların dikkatini çekmesine yardımcı olabilirken; eğer meta açıklaması arama sonuçlarına ve içeriğe uyum sağlamıyorsa Google, SERP için kendi açıklamasını seçebilir. Bu nedenle meta açıklamanızı en doğru şekilde yazmalısınız. Peki meta açıklamamızı daha doğru yazabilmek için ne yapabiliriz?

-Anahtar kelime seçimine dikkat etmeliyiz. Kullanıcıların aradığı içeriğe uygun anahtar kelimeleri ve anahtar kelimelerinin eş anlamlarını kullanmalıyız. 

-Bir eylem çağrısı (CTA) ekleyerek  ve  ikna edici cümleler kullanarak kullanıcıları tıklamaya teşvik edebiliriz.

– 160 karakterden daha kısa bir açıklama yazılmalıdır. Google izin veriyor gibi gösterse de ana sayfa da arama motoru üzerinde açıklama devamı “…” olarak gözükmektedir. İstediğiniz verimi alamayabileceğinizden kısa, net ve hedefinize uygun bir meta açıklaması yazmalısınız.

4.Resim Alt Metni ( Image Alt-Text)

Web siteniz üzerinde görsel kullanmak çok önemlidir. Hem okunulabilirliği artırır hem de içeriğinizi daha çekici hale getirirken konuyu da daha iyi şekilde kullanıcılara yansıtabilmemizi sağlar. Web sitenizde kullandığınız görsellere uygun bir alt metin eklemek ise hem görsel arama hem de web aramaları için site trafiğinizin artmasına ve sıralamanızın iyileşmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra, görsel alt metinler ile birlikte görme engelli kullanıcılarımıza çok önemli bir hizmet veriliyor. Görme engeli bulunan kullanıcılar web sitemiz üzerinde seslendiriciler kullanmaktalar. Bu seslendirici araçlar görselimizde bulunan alt metin içeriğini, görme engelli ziyaretçilerimize okumaktadırlar.

Resim alt metinleri, içeriğinizin Google görsel aramalarda üst sıralarda gözükmesine yardımcı olur. Görsellerimizin üst sıralarda gözükmesi için dikkat etmemiz gereken noktaları birlikte inceleyelim.

  • Anlamlı ve açıklayıcı bir alt metin yazmalıyız. Bu açıklayıcı alt metnimiz hedef anahtar kelimeleri uygun şekilde içermelidir. Fakat ana anahtar kelimeleri sürekli kullanmamalısınız bunu yerine anlamsal olarak alakalı, alternatif anahtar kelimeleri seçmelisiniz.
  • Alt metinlerimizi olabildiğince kısa yazmaya özen göstermeliyiz ancak tek bir kelime kullanmaktan kaçınılmalı ve 125 karakter sınırı aşılmamalıdır.
  • Görsellerinizi ilgili metinle uyuşan sayfalara dahil etmeli ve görüntü kalitesine özen göstermelisiniz.
  • Görseliniz için alt metin yazarken “resim veya görsel” ifadelerini kullanmanıza gerek yoktur. Arama motoru zaten bunun bir resim olduğunu bildiğinden, bu ifadeyi tekrar etmemize gerek yoktur.

İlginizi çekebilir:  En iyi sonuç veren reklam türleri nelerdir?

5.URL Optimizasyonu

URL’nin web sitemiz için ana nokta olduğunu düşünürsek, web site sahiplerinin URL içeriğine ekstra önem vermesi gerekmektedir. İdeal URL yapısı arama motorlarına ve kullanıcılara içeriğin ne olduğu hakkında kısa bir özet sunmalıdır ve anahtar kelimeleri içermelidir. URL yapısı başlık uzunluğuna göre değişebileceğinden, hedef anahtar kelimenin konumunu da ona göre ayarlamalıyız. Uzun URL yapılarında hedef anahtar kelimeleri başta kullanılmalıdır.

URL yapısı rastgele sayıları, cümleler içermemelidir. Daha anlaşılır olması Google’ın , web sitemizi arama sonuçları sıralamasında daha yukarıda gözükmesine yardımcı olmaktadır. Uygun URL bağlantısı örneklerini inceleyelim.

  • www.example.com/blog/site-ici-seo-optimizasyonu
  • www.example.com/magaza/iphone-13 -rose

6. Yapılandırılmış Veriler (Structured Data)

Structured data, Google arama motorlarının web sitenizde bulunan içeriklerin farklı ögelerini bulmasını ve anlamasını kolaylaştırmak için hazırlanan veri kümeleridir. Web sitelerini alakalı olduğu alanda listeleyebilmek için, Structured Data kümeleri arama motorları tarafından taranır ve web sitesinin arama motorlarında nasıl görüneceği ayarlanır. Bu ayarlamanın ardından web sitesi kullanıcı içerik aramasına uygun şekilde görülür. 

Structured Data, site içi SEO stratejilerinin önemli bir parçasıdır. Web sitenizi Structured Data ile arama motorlarına tanıtmanız arama motorlarının içeriğinizi daha kolay anlamasını sağlar ve bu da tıklama oranlarını ve görünürlüğü artırır. Web sitenizde yapılandırılmış verileri kullanmanız, içeriğinizin arama motorlarında kullanıcıları etkileyecek şekilde gösterilmesini sağlar.

Yapılandırılmış veriler ile Google üzerinden arama yaparken karşımıza çıkan snippet’lerin ve diğer içeriklerin arkasındaki kısımdır.

7. Dahili Bağlantılar ( Internal Links)

 Site içi SEO için dahili bağlantılar kullanmak çok faydalıdır. Dahili bağlantılar web sitenizde bulunan bir içeriğinizin içinde, kullanıcıyı yine web siteniz üzerinde bulunan başka bir içeriğinize yönlendirmek için kullandığınız bağlantılardır. 

Dahili bağlantılar kullanılarak, ziyaretçilerin sitede kalma oranları artırılabilir ve hemen çıkma oranı ise iyileştirme gösterir. Buna ek olarak arama motorlarında ise öne çıkmanıza olanak sağlar. Dahili bağlantıları kullanırken işlevini yerine getirmesi için dikkat etmemiz gereken bazı noktaları inceleyelim. 

Örneğin, bozuk link kullanımı. Bozuk link kullanımı sadece web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar için değil, Google’ın algoritması için web sitenizin düşük kalitede kabul edilebilir. Linklerimizi eklerken dikkatli olmalı ve kontrol etmeliyiz. Aynı şekilde aşırı link kullanımı da çok problemdir. Google tarafından spam olarak kabul edilebilir. Peki dahili bağlantıları kullanırken hangi konulara dikkat etmeliyiz? Burada Google algoritmasını önemsemeli ve ön plana koymalıyız. Sayfalar arası alaka, sayfaların kullanıcılar açısından yararlılığı ve sayfaların kendi aralarında alakalılığı Google’ın dikkat ettiği kısımlardır.

8.Site Hızı (Page Speed)

Site hızı, web sitesinin açılma veya yüklenme hızı anlamına gelir. Site hızı, site içi SEO için çok önemlidir. Arama motorlarında sıralamamızı önemli ölçüde etkiler. Google;  kullanıcı deneyimine çok önem verdiği için eğer site yavaş açılıyor veya site içi görsellerin yüklenmesi çok fazla zaman alıyorsa, web sitesini aramalarda alt sıralarda gösterir.

Bunun sebepleri; kullanıcılar siteye girdiklerinde web sitesi yavaş açılıyorsa hemen çıkabilirler ve bu hemen çıkma oranını artırır. Google için bu olumsuz bir durumdur. Aynı şekilde, site hızınız yüksekse bu da olumlu etki sağlayacaktır. Çünkü site hızı yüksek olunca kullanıcının sitede dolaşma ve sayfa görüntüleme sayıları oranları artış gösterecektir. Hızlı bir web sitesi kullanıcıların etkileşimine göre dönüşüm oranını da artırır.Site hızının performansını iyileştirmek için izleyebileceğimiz adımları birlikte inceleyelim.

  • Site kodları Uzunluğu : Site kodları optimizesi sayfa hızını önemli derecede yükseltir. Site kodlarını optimize etmek için; noktalama işaretlerini, boşlukları ve fazla kullanılan karakterleri siteden kaldırabiliriz.
  • Site içi yönlendirmeler: Bir web sitesinde site içi yönlendirmeler az olmalıdır. Kullanıcı sayfalar arası gezinirken yüklenme süresi oluşur ve bu site hızının düşmesine yol açar. Yönlendirmelerin yeni bir sekme üzerinden yapılması da optimizasyon sağlayabilir.
  • Tarayıcı önbelleği:Tarayıcıların önbellekleri üzerinde depolanan veriler sayesinde kullanıcılar web sitesi ziyaretlerinden tüm sayfayı tekrar yüklemek durumunda kalmazlar. Bu verilerin önbellekte kalma süresinin ayarlamasını yapmak site hızının artmasına olanak sağlar.

Site hızınızı ölçmek için Google page speed insight sayfasını öneririz. Burada web sitesinin URL’si girilir ve site hızı analiz edilir.

İlginizi çekebilir: SEO nasıl yapılır?

9) Mobil duyarlılık

Günümüzde herhangi bir içerik araması yaparken mobil cihazlarımızı sık sık kullanıyoruz. Bu kullanım oranı her gün artış göstermektedir. Bu sebeple web sitesinde site içi SEO yaparken mobil duyarlılığa da odaklanmalıyız. Mobil duyarlılık; web sitesinin mobil cihazlara uygun şekilde görüntülenmesini sağlamak için önemli bir optimizasyon türüdür. 

Web sitenizin mobil cihazlara uygun görünüp görünmemesi kullanıcı deneyimi için büyük önem taşır. Kullanıcı web sitesini ziyaret ettiği zaman, sitenin mobil cihaza uygun şekilde görüntülenmesi; kullanıcının web sitesi üzerinde bulunan içeriklere daha rahat ulaşabilmesini sağlar. Bu da arama sıralamamızı etkileyen bir diğer önemli faktördür. Çünkü kullanıcının sitede kalma hızını doğrudan etkiler.

Web sitenizin mobil cihazlara uyumlu olması için responsive (duyarlı) tasarım kullanın. Bu duyarlı tasarım, web sitenizin; ekran boyutuna ve cihazın özelliklerine otomatik olarak uyum sağlamasını sağlar. Responsive tasarım kullanımı ile tek bir tasarımla her cihazda aynı kalite olur ve bu durum maliyetlerin de azalmasını sağlar. Yani her cihaz için farklı ayar maliyetleri ortadan kalkar. Ayrıca, mobil cihazlarda hızlı yükleme sağlamak için mobil hız optimizasyonu yapmalısınız. Örnek verecek olursak; resimleri sıkıştırabilir ve gereksiz kodları silebilirsiniz.

10) Öne Çıkan Snippet (Featured Snippet)

Featured Snippets (öne çıkan snippet) sıfırıncı sıra olarak bilinen, arama sonuç sayfalarının en üst sırada yer alan kısa metin kısmıdır. Featured snippet ile kullanıcılar sorgularına kısa ve net şekilde cevap alırlar. Google bu cevapları kullanıcın arama motoruna yazdığı sorgusuna göre web sitelerden otomatik olarak alır. Bu web siteler; kullanıcı aramasına uyumlu ve en kaliteli, seo uyumlu sitelerden seçilir. Özellikle arama sayfasında ilk sayfada iseniz Featured Snippet kazanabilirsiniz. Featured snippet ile kullanıcılar sorgularına ufak bir kutu içinde cevap alabilir. Featured snippet sahibi olmak, arama sonuç sayfaları üzerinde üst sırada yer almayı, organik trafiğin artışını ve tıklama oranını önemli miktarda artırmaktadır.

Farklı farklı featured snippet türleri vardır. Bunlar; tanım snippet, liste snippet, tablo snippet ve video snippet sayılabilir. Bunları ayrı ayrı inceleyelim.

  • Tanım Snippet (Answer Box Snippet):  Kullanıcıların, Google üzerinden “nedir ?” şeklindeki arama sorgularını cevaplandırmaya yarayan snippet türüdür. Tanım snippet kazanan web siteleri genelde en kısa ve en açıklayıcı içeriğe sahiptirler.
  • Liste Snippet (List Featured Snippets): Google’ın kullanıcı sorguları ile alakalı sıralı/sırasız listeleme olarak sonuçları gösterdiği snippet türüdür. Sıralı listelenen snippet, kullanıcının arama sorgusuna göre sonucun alakalı sıralanmış şekilde gösterilmesidir. Sırasız snippet ise belirli bir sıraya ihtiyaç duymaz. Bunun sebebi içerik içinde bulunan başlıkların birbirinden bağımsız olmasıdır.
  • Tablo Snippet (Table Snippet):  Tablo snippet, arama sonuçlarının tablo olarak gösterildiği snippet türüdür.
  • Video Snippet (Featured Video) : Kullanıcıların “Nasıl Yapılır?” sorusuna Google öne çıkarılmış videoları gösterebilir.

Grower ekibi olarak bu yazımızda size site içi SEO optimizasyon yöntemleri ile web sitenizin performansını nasıl iyileştirebileceğinizi detaylıca anlattık. Bu yöntemler ile arama motorlarında üst sırada yer alabilir, organik trafiğinizi arttırabilirsiniz. 

Pazarlama ile ilgili öğrendiklerimi ve gözlemlediklerimi Grower blogunda aktarıyorum.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir